Award winners Japanse thee   100% Natuurlijk   Gratis verzending vanaf € 60

Matcha thee

Matcha thee uji

Matcha herkomst en bereiding

Matcha is een groene, Japanse thee die tot poeder verwerkt wordt. De theeplant wordt op een speciale manier geteeld: Hij groeit in de schaduw. Zo produceert de plant meer chlorofyl, waardoor de matcha een groenere kleur krijgt. Dit zijn de grootste verschillen tussen matcha en groene thee.
De bereiding van matcha is uniek. Je vermaalt de theebladeren tot poeder met behulp van stenen. Hierna meng je het matcha poeder met warm water. Tenslotte roer je tot het water begint te schuimen. Dit proces is een belangrijk onderdeel van de Japanse theeceremonie.

Gezondheidsvoordelen van matcha thee

Matcha thee bevat meer antioxidanten dan andere theeën. Het helpt dus je bloedsuikerspiegel op peil te houden doordat je langzaam energie laat vrijkomen. Antioxidanten helpen je ook door je cellen te beschermen tegen vrije radicalen. Deze kunnen je cellen beschadigen en kanker veroorzaken.

Cafeïne is een probleem voor jou? Dan is matcha poeder de perfecte oplossing. Het zorgt ervoor dat je de voordelen van koffie hebt zonder de nadelen. Je voelt je dus energieker en alerter zonder het risico te lopen op nervositeit en hartkloppingen.

De stof die de thee groener maakt dan andere thee, chlorofyl, is enorm gezond. Het bindt zich aan schadelijke metalen in je lichaam en verwijdert deze. Het helpt dus bij je lichaam detoxen. De thee geeft ook je metabolisme een boost. De matcha thee helpt je dus gewicht te verliezen omdat je stofwisseling verhoogt. Het zorgt voor de voordelen van dieetsupplementen, zonder de nadelen zoals een hoge bloeddruk en een verhoogde hartslag.

Nog enkele voordelen van matcha thee: het verbetert je concentratie en stemming, het kalmeert je en het vermindert stress.

Belangrijk bij het kopen van matcha thee

Het is belangrijk om matcha thee of poeder te gebruiken dat komt uit Japan. Zo ben je zeker dat de thee van hoge kwaliteit is en je lichaam kan genieten van alle gezondheidsvoordelen. Als de matcha niet van Japan komt, is de kans groot dat het gewoon theepoeder is. Enkel de Japanse boerenelite weet exact hoe matcha thee geoogst en behandeld moet worden.

Bestudeer de prijs van het matcha poeder. Goede matcha is iets duurder vergeleken met groene thee. Als de prijs laag is, zal deze niet van Japan komen. Dit komt omdat het correct telen van de plant arbeidsintensief is.

Al matcha gekocht en wil je de kwaliteit nakijken?

Proef de matcha. De thee moet een romige en zachte smaak hebben die niet bitter is. Alleen matcha dat meermaals geoogst wordt, smaakt bitter. De kwaliteit ervan is dus slechter dan echte matcha planten die maar een keer geoogst worden.

Voel aan het matcha poeder. Het poeder moet zacht en fijn zijn, niet korrelig en grof. Een vergelijking die je kan maken is het verschil tussen zand en bloemsuiker. Echte matcha voelt ongeveer zo zacht aan als bloemsuiker als je erop drukt. Voelt het meer aan alsof je op zand drukt, dan is de kwaliteit niet wat ze hoort te zijn.

Matcha is een echte smaakmaker

Matcha poeder is niet enkel populair in thee. Door de diepgroene kleur en verfrissende smaak, is het ook populair in ijs, gebak en nagerechten. De typische kleur is het kenmerk van matcha. Als mochi ijs of een gebak matcha bevat, herken je de typische groene kleur meteen.

Nog een voorbeeld van een populaire toepassing: matcha latte. Na het maken van de thee, voeg je melk toe. Je kan zelfs de matcha latte koud laten worden en ijsblokjes toevoegen om van een iced matcha latte te kunnen genieten.

Vragen en antwoorden Google: matcha thee (Puurmatcha)

Is matcha gevaarlijk?

Nee! Volgens verschillende publicaties, zoals het rapport van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, zijn er geen algemene risico’s van matcha thee. Overmatige doses van synthetische groene theeconcentraten zijn wel zorgwekkend, maar matcha thee is geen concentraat.

Is matcha goed voor je darmen?

De verhoogde hoeveelheden antioxidanten in matcha thee en de theïne (cafeïne) bevorderen je ontlasting. L-theanine, dat ook aanwezig is in matcha thee, boost in combinatie met de theïne je stofwisseling zonder het stressende effect van cafeïne met zich mee te brengen.

Kun je afvallen met matcha thee?

Ja! Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat epigallocatechin gallaat (EGCG) helpt met vermageren (en matcha dus ook!) AGCG stopt de groei van vetcellen en versterkt het metabolisme. Een onderzoek uit 2005 heeft aangetoond dat deelnemers die regelmatig groene thee rijk aan catechinen dronken, in 12 weken dubbel zo veel gewicht verloren dan deelnemers die dit niet deden.

Waar is matcha thee goed voor?

Matcha verlaagt jouw cholesterolgehalte. De antioxidanten vertragen de veroudering in je lichaam. Matcha thee helpt dus bij het tegengaan van hart- en vaatziekten. Ook blijven jouw huid en bloedvaten hierdoor soepeler. Nog een voordeel: matcha thee versterkt jouw immuunsysteem omdat het veel kalium, eiwitten, ijzer, calcium en vitamine A & C bevat.

Waarom geen matcha op nuchtere maag?

Matcha zit vol met tanninen. Deze kunnen de zuurtegraad van je maag verhogen. Sommige mensen zijn hier gevoelig voor. Bij deze personen kan het drinken van matcha thee op een nuchtere maag leiden tot misselijkheid, braken, constipatie en maagpijn. Ben je hier niet gevoelig voor? Dan is matcha drinken op een lege maag zelfs een goed idee omdat de voedingsstoffen sneller door het lichaam opgenomen kunnen worden.

Japanse Matcha Ceremonial Shiun uit Uji Kyoto 宇治抹茶 Ambachtelijke traditie sinds 12e eeuw

Groene Japanse thee Matcha : Vegan 100% Organic – JAS Jona Certificat

Positieve ingrediënten gezondheid – Japanse ambachtelijke groene thee kwaliteit

A. Catechine (Tannine)
Catechine, ook wel Tannine genoemd, is een bioflavonoïde die zowel antivirale als antioxiderende eigenschappen heeft. Het helpt kanker te voorkomen door de groei van kankercellen te remmen. Catechine heeft ook veel positieve cholesterolverlagende effecten.

Het helpt om geblokkeerde aderen en slagaders te verwijden, waardoor uw bloed vloeiender loopt. Japanse onderzoeken tonen aan dat Catechin  helpt bij het voorkomen van beroertes, hartaanvallen, bloedstolsels en zelfs hartaandoeningen. Verbazingwekkend genoeg beschermt Catechin het hele lichaam ook tegen oxidatieve schade als gevolg van vrije radicalen en andere gifstoffen in onze omgeving.

De theeblaadjes creëren Catechin om zichzelf te beschermen tegen ultraviolette straling. Dus hoewel alle Japanse theesoorten Catechin bevatten, hebben die in vol zonlicht zijn geteeld zoals Sencha de meeste Catechin.Catechine wordt het best geëxtraheerd in water met een temperatuur van 75°C – 80°C).

De gunstige effecten van Catechin: Verwijderen van vrije radicalen (geactiveerde zuurstof) –  Vrije radicalen (geactiveerde zuurstof) zijn krachtige oxidatiemiddelen in het lichaam waarvan bekend is dat ze een breed scala aan ziekten, veroudering en rimpels veroorzaken. Vrije radicalen nemen toe door overmatige blootstelling aan ultraviolette stralen, veroudering, roken en ook te veel drinken.

Als u vrije radicalen wilt verwijderen die in uw lichaam zijn aangemaakt, kunt u dit doen door voedingsmiddelen te consumeren die sterke antioxiderende eigenschappen hebben. Catechine en vitamine C zijn bekende antioxidanten. Japanse matcha groene thee bevat zowel Catechine als vitamine C. Het is zeer gezond om Japanse groene thee te drinken om deze schadelijke vrije radicalen te verwijderen.

1)    Cholesterol verlagen Te veel cholesterol is bekend voor het veroorzaken van aderverkalking, hartinfarct (hartaanval) en herseninfarct (beroerte). Maar niet alle cholesterol is slecht of ongezond. LDL-cholesterol is slecht en HDL-cholesterol is goed. Te veel LDL-cholesterol kan ervoor zorgen dat cellen in het lichaam oxideren en arteriosclerose veroorzaken.  Catechine, dat voorkomt in Japanse groene thee, blokkeert de vorming van slecht LDL-cholesterol en is daarom nuttig bij het voorkomen van aderverkalking. Niet alleen voorkomt de Catechin in Japanse groene thee slechte vorming van LDL-cholesterol, maar het verhoogt ook het HDL-cholesterolgehalte in het lichaam. 

2)    Verminderen van vet Veel Japanse onderzoeken (Universiteit Sapporo Hokkaido  https://www.global.hokudai.ac.jp/research-and-education/research-institutes-and-centers/center-for-food-and-medical-innovation-fmi/  hebben aangetoond dat inname van Catechin een gezond energieverbruik in het lichaam van mensen en dieren bevordert – en vermindert het vetgehalte in het lichaam en het spijsverteringsstelsel. Er is ook gemeld dat Catechin dat in de bloedstroom wordt geabsorbeerd, cellen in de lever bereikt en het vetmetabolisme bevordert. 

3)    Antibacterieel en steriliserend Catechin heeft sterke antibacteriële en steriliserende effecten op kiemen en bacteriën. Er is zelfs gevonden dat het het effect heeft van sterilisatie van ziektekiemen (NRSA) die infecties veroorzaken in ziekenhuizen – dus Catechin is ook gunstig voor het afweren van infectie en ziekte.

4)    Antiviraal Studies hebben aangetoond dat Catechin ook virale infecties kan voorkomen. Er is aangetoond dat gorgelen met Japanse groene thee griep en verkoudheid voorkomt en ook helpt om de symptomen van griep en verkoudheid te verlichten, zoals keelpijn, hoest en verstopte neus.

5)    Preventie van de influenza-infectie Hiroshi Yamada, internist van het Shizuoka General Hospital en hoogleraar geneeskunde aan de Shizuoka University, heeft in 2009 een studie gepubliceerd over de effectiviteit van Catechin tegen de nieuwe griep (2009, H1N1-type). Door zijn onderzoeksexperimenten bewees hij dat gorgelen met Japanse groene thee helpt om de influenza-infectie te voorkomen.

Er wordt gezegd dat de positieve effecten van Catechin tegen influenza hetzelfde zijn met zowel het nieuwe influenza (2009, H1N1 type) als het seizoensgebonden griepvirus. Bovendien voorkomt het dat de influenza-infectie meer groene thee binnenkrijgt, omdat vitamine C en de andere voedingsstoffen in Japanse groene thee samenwerken met Catechin. Dus zowel gorgelen als het drinken van Japanse groene thee worden aanbevolen.

6)     Het modereren van allergieën Catechine heeft een effect van matigende allergieën (waaronder stuifmeel / schimmel allergieën in de lucht en dermatitis). Het wordt erkend dat Catechin de symptomen van allergieën matigt, waaronder jeuk en niezen.

7)    Mondverzorging Catechin is een effectieve deodorant en algemeen steriliserend middel. Een kopje Japanse thee na een maaltijd voorkomt de groei van bacteriën, die parodontitis en halitose (slechte adem) veroorzaken.

8)    Voorkomen van gaatjes Catechin is effectief in het voorkomen van tandgaatjes. Catechin voorkomt dat bestaande gaatjes groter worden door de enzymen in het holtegebied te balanceren. Door schadelijke zuren in de mond te verminderen die het tandglazuur kunnen vernietigen, werkt Catechin ook om het glazuur te beschermen en uw tanden gezond en sterk te houden.

A. B. Theanine (Teanin)

Groene thee is de enige plant die het aminozuur theanine maakt, ook bekend als Teanine of L-theanine.

Theanine stimuleert alpha-hersengolven, die gepaard gaan met een ontspannen maar waakzame mentale toestand. Het helpt de geest te ontspannen, zodat iemand zich kan concentreren op de taak die voor hem ligt. Catechine is bitter en theanine is zoet. Deze twee elementen zorgen voor een perfecte balans van smaak.

Gecontroleerde experimenten hebben aangetoond dat theanine een positief effect op de geest heeft en het geheugen verbetert door de Dopamine-niveaus te verhogen. De experimenten laten ook zien dat alpha hersengolven 40 minuten na het consumeren van theanine toenemen.

Mensen kunnen profiteren van hun volledige mentale vermogens wanneer ze ontspannen zijn. Dus probeer een kopje matcha groene thee 40 minuten voor werk of studie.

Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe een kopje groene thee, die zoveel cafeïne bevat, ontspannend kan zijn. Het antwoord is Theanine.

Theanine tempert de effecten van cafeïne, wat nervositeit of prikkelbaarheid kan veroorzaken (zoals je zou kunnen vinden bij koffie) en werkt om de geest te ontspannen. Dus, hoewel veel cafeïne in groene thee zit, veroorzaakt groene thee geen nervositeit of opwinding vanwege Theanine.

Veel theanine wordt gevonden in theebladeren van Ichibancha (de eerste oogst van het jaar) en Karigane (gemaakt van de stelen van hoogwaardige thee). Gyokuro en Matcha zijn vooral rijk aan theanine omdat de theebladeren voor de oogst in de schaduw worden gekweekt. Theanine wordt evenveel geëxtraheerd zowel bij lage als hoge temperaturen.

B. C.   Vitamine C

Vitamine C, Catechine en vitamine E werken samen om de immuunfunctie te verbeteren.

Deze drie voedingsstoffen helpen ook om uw huid mooier te maken door het verminderen van vlekken, rimpels en beschadiging door de zon. Vitamine C dat in groene thee wordt aangetroffen, is in water oplosbaar en de hitte die wordt gebruikt bij het zetten van thee doet de potentie ervan niet afnemen.

C. D.   Theïne in groene thee

De milde cafeïne in groene thee blijkt de cognitieve prestaties, alertheid en energie te verhogen. Het kan ook helpen bij gewichtsverlies door zijn stimulerende en milde diuretische effecten. De groene thee met het hoogste cafeïnegehalte is Matcha, Gyokuro en Sencha.   Houjicha (Bancha) en Genmaicha hebben het laagste gehalte aan cafeïne.

D. Bioflavonoids

 De bioflavonoïden in groene thee helpen je tanden en tandvlees gezond te houden. Je kunt gorgelen met groene thee na het tandenpoetsen om ziektekiemen te doden en slechte adem te voorkomen.

E. Mineralen

Matcha thee is rijk aan mineralen, waaronder mangaan, kalium en calcium, die het bloed alkaliseren, de hartslag reguleren en sterke tanden en botten bouwen.

Drinken van de weldadige bestanddelen

Met alle Japanse theeën (Gyokuro, Sencha, Genmaicha en Houjicha), behalve Matcha, kun je drie hoeveelheden heilzame bestanddelen inslikken door drie keer te brouwen. Er wordt gezegd dat 30% tot 50% van de bestanddelen worden geëxtraheerd in water door drie keer thee te zetten.

Matcha wordt gemalen tot poeder en volledig opgelost in water wanneer het wordt gebrouwen (klaargemaakt), daarom drink je de hele bestanddelen van de theebladeren en neem je alle gezonde voedingsstoffen in zonder de bladeren weg te gooien, zoals je met andere theesoorten doet: Gyokuro, Sencha, Genmaicha en Houjicha. Trouwens, door Matcha te drinken kun je ook in olie oplosbare bestanddelen opnemen (vitamine A, vitamine E, bèta-caroteen). Die niet worden geëxtraheerd in water wanneer ze worden gebrouwen.

Voor het zetten van een kop thee (Gyokuro, Sencha, Genmaicha en Houjicha) worden ongeveer 3 tot 4 gr theebladeren gebruikt. Om één kom (kop) Matcha te bereiden, wordt ongeveer 2 gr  theebladeren gebruikt. Dus als u geïnteresseerd bent in het efficiënt inslikken van bestanddelen, kunt u ingrediënten het best innemen door Matcha te drinken, meer dan met andere theeën.

After Teatime: Tips voor gebruikte theebladeren

 Zelfs na theetijd kunnen gebruikte theebladeren je dagelijks leven ten goede komen!

 Reukverdrijvend middel

 Groene theebladeren hebben een geweldig geurbestrijdend effect. Je kunt gedroogde, gebruikte theeblaadjes bijvoorbeeld als wierook verbranden. De rook verwijdert geuren en laat uw kamer fris ruiken. Je kunt ook gedroogde gebruikte theebladeren in je schoenen doen om slechte geuren te verwijderen. Geuren op kookgerei zoals snijplanken en kookpotten kunnen worden verwijderd door ze af te vegen met vochtige, gebruikte theeblaadjes.

 Anti roest

 Het afvegen van een stalen pot of mes met gebruikte theebladeren kan voorkomen dat het item gaat roesten. Tannine, een ingrediënt van groene thee, maakt een anti-roestlaag op het oppervlak van staal.

 Antiseptisch

 Groene theebladeren hebben een antiseptisch en samentrekkend effect. Je kunt gorgelen met groene thee om ziektekiemen te doden of te gebruiken als een actueel antisepticum of samentrekkend middel om je huid mooi en gezond te houden.

 Traditioneel gebruikten Japanse mensen een doek gedrenkt in Houjicha-thee bladeren als babydoekjes om de babyhuid schoon en zacht te houden.

Japanse thee ceremonial shiou premium Uji

Japanse exclusieve Matcha Shiun ceremonial grade (Koicha)  Groene Theepoeder – 100% Organic – JAS Jona Certificat

 De  Shiun Matcha groene organische theepoeder uit Uji Kyoto JAP is rechtstreekse import van onze vrienden theeboeren – traditie theebouw sinds 1836. 

Shiun Matcha : de allerbeste Ceremoniële Groene Thee van de planeet, pure gezondheid voor lichaam en mentaal. Deze Shiun Matcha heeft een opvallend rijke en volle smaak met subtiele toets van broccoli en perzik : is lichtgroen van kleur met een licht subtiel grassig natuuraroma.

 Shiun authentic Matcha is made exclusively from the very finest hand-picked and sorted saemidori tea leaves, processed into genuine organic tencha, and then stone-ground into genuine organic matcha. It is really to be used for preparing Ceremonial Koicha (thick matcha).

Verpakt in inox gekeurde voedingscilinder met perfecte beschermende Jap folie met certificaat en exp. datum : volgens de strengste Japanse normen. Bewaring : perfect gesloten in de koelkast, altijd in het donker bewaren.

Bereiding : let op de temperatuur van je theewater max. 80°C voor Matcha – gebruik best mineraal water uit flessen, laat het water 3 minuten koken voor zuiverheid –  voor het vermengen gebruik de bamboeklopper (chasen) – of een kleine klopper ;  +- 2 theelepels naar je eigen smaak – 

Voor de bereiding van Matcha heb je het volgende nodig:

  • Matcha poeder
  • Een Matcha kom (Chawan)
  • Een bamboe Matcha klopper (Chasen)
  • Een bamboe Matcha lepel (Chashaku)
Matcha thee poeder

Stap 1: Verwarm de Matcha kom door ze voor ongeveer 1/3 te vullen met warm water. Plaats de Matcha klopper in het heet water om de tanden van de klopper nat te maken. Eens de Matcha kom goed voorverwarmd is, zet je de klopper opzij en giet je het water eruit. Droog daarna de kom af met een doek. Doe vervolgens 70 ml heet (75°C)  water in een aparte kom. Laat het water een paar minuten afkoelen.

Stap 2: Schep 2 à 4 theelepels Matcha poeder in de Matcha kom.

Stap 3: Eens het water een paar minuten afgekoeld is (70°-80°), giet je het in de Matcha kom.

Stap 4: Klop het water en de Matcha poeder met de klopper door elkaar met een M-vormige beweging. Begin met grote, meer bruuske bewegingen en eindig met kleinere, zachtere M-vormige bewegingen.  Klop vanuit de pols, niet met de hele arm. Zo krijg je een dik wit schuim met veel kleine bubbels bovenop de felgroene Matcha thee en heb je de perfecte Matcha thee gemaakt. Geniet!  Gezondheid en genieten van je dag.

Certified by JONA (Japan Organic & Natural Foods Association) and carries the JAS mark.

Onze Theeboer Uji heeft een eigen clean room en labo met de strengste normen ter wereld voor thee-analyses en controles voor consumenten en de gezondheid.

Matcha bewaren : Matcha voelt zich het beste op een koele donkere plek | 

Matcha poeder kan niet tegen lucht, licht en warmte. De ideale plek is dus de koelkast of een koele ruimte. Een geopende verpakking is het beste wanneer het binnen 8 weken op is.

Het nieuwe Handelsverdrag tussen Japan en de EU vereenvoudigt de handel en de controles : https://economie.fgov.be/nl/themas/handelsbeleid/handelsakkoorden/eu-japan-handelsakkoord

  • “Japanners hebben de hoogste levensverwachting en 80% drinkt dagelijks Matcha groene thee” zegt co-auteur Hidetoshi Masumoto. “We menen dat dagelijkse groene theeconsumptie beschouwd kan worden als preventieve strategie tegen kanker, en o.a. een aneurysma van de buikslagader. ” 
Matcha thee potjes

Shiun eersteklas Matcha thee is relatief duur in vergelijking met andere Japanse groene thee. Dit valt te verklaren door een samenloop van verschillende oorzaken. Vooreerst is er de hoge binnenlandse vraag in Japan naar Matcha (Japan exporteert slechts 1 procent van haar thee). Verder is de productiehoeveelheid van Matcha beperkt en ook het uitgebreidere ambachtelijk productieproces met het afschermen van de theeplanten, en het lange vermalen draagt bij tot een hogere prijs.

Matcha wordt voor de bereiding traditioneel verdeeld in twee categorieën, dunne (Usucha) en dikke Shiun Matcha. De onderverdeling tussen beide categorieën is gebaseerd op het poedergehalte in de thee. Dunne Matcha, of Usucha, is bereid met minder poederthee per watereenheid. Onze dikke Matcha, de Shiun-topkwaliteit wordt bereid met dubbel zoveel poederthee per watereenheid.

Shiun is dé superieure kwaliteit van de poederthee omdat deze afkomstig is van de alleréérste pluk van het jaar van theeplanten ouder dan 30 jaar waarbij enkel de bovenste en beste theebladeren worden geselecteerd.

Deze Matcha wordt dan ook voorbehouden en gebruikt voor de traditionele theeceremonie. Zoals onze Shiun Uji Matcha uit Kyoto Ujitawara-cho Tsuzuki-gun (JAP).

Alleen Uji en Shizuoka mogen de speciale eer opeisen niet alleen twee van de meest opvallende producers van matcha te zijn, maar ook te worden genoemd als de Top 3 Big Teas in Japan (日本 三大 nihon dai san cha).

 Van alle matcha die in Japan wordt geproduceerd, wordt Uji Matcha ( 抹茶) aantoonbaar als de beste beschouwd. Het heuvelachtige terrein van de regio, de bodem van hoge kwaliteit, de milde temperaturen en de heersende mist dragen allemaal bij tot wat velen de meest uitstekende matcha in de wereld noemen.

 Deze geritualiseerde en gerichte manier van het maken en drinken van matcha was al in de 15e eeuw verspreid naar Japanse edelen en samurai, die vaak theemeesters tewerkstelden om deel te nemen aan de theekunst. De theemeester bezielde het ritueel van het drinken van thee met 4 hoofdprincipes: harmonie, zuiverheid, rust en respect.

Japanese tea is brewed at various temperatures depending on the type:

  • Gyokuro = 40-60°C – 2-3 minutes.
  • Kabusecha & Sencha = 60-65°C  – 1-2 minutes.
  • Fukamushi Sencha = 65-70°C – 1’
  • Genmaicha = 80-90°C – 3’.

Adres

Puurmatcha
Kapittelbossen 10,
BE-2200 Herentals
BTW – EORI BE0897.423.511
FAVV nr. 2.170.113.197
Lid Voka Kempen / Unizo